Keväällä 2009 suuntasimme jälleen Pohjois-Norjaan. Huippupäivien tukikohtana oli tällä kertaa Narvik. Tässä päiväkirjamerkintöjä tuolta ajalta. Retkikunnassa mukana (kuvassa vasemmalta): Lasse, Pasi, Joke, Samppa, Janne, Jaana ja Jorkki (kameran takana).

...Narvikin tiputtelijat D.S:n kuvaamana...

20.3.2009

Kuopio-Oulu

Startti kello 18.00. Inkilänmäki, suunta etelä (Prisman Alko)! Kello 23.15 perillä Oulun Höyhtyällä Sakun ja Lassen luona. Remppa on edistynyt sujuvasti, sirkkeli on oikein pyytänyt puuta ja levyä. No pientä laittoa vielä on. Vimosen päälle on listat jiirissä.

21.3.2009

Oulu-Lapphaugen

Maittava aamiainen ja sitten matkaan kohti Haparandaa ja Coopia. Ruokaa ja kaljoo matkaan. No ei kaljoo (mellakkaa). Ruotsin kruunu onpi tällä hetkellä 0.98? Elikkä jaetaan kurnut 11:llä niin ja Haglöfs -outlet houkuttelee tottahan toki. Ikea, tuo tavaroiden taivas, jäänee ainakin menomatkalla tutkailematta. Auto starttasi 8.30, aurinko paistaa ja mieli on virkeä.

Jahas, ruokaostokset on tehty Coopissa (n. 300 euroa). Kokka kohti Kalixia, sittes Kiirunaa ja klo 13.29 alkoi lumisade (-myrsky). E10 alkoi peittyä lumeen. No onneksi Pasi oli varautunut ketjuilla myräkkään. Perillä klo 20.00 Lapphaugenissa. Kaksi mökkiä täyttyi kamoista. Maisemat ovat huikaisevat, lunta on paljon ja huikeita mäkiä on ihan vieressä. Hodarit maistuvat.

...aurinkoisesti kohti "maitokukkulaa"...

...ensilaskusta lähtien...

...viikko putskua...

22.3.2009

Gratangen Lavangen, Mjelkefellet 1393 m.

Sää aurinkoinen ja tyyni. Huippu saavutettiin sinisen taivaan ja tyynen sään alla. Lumi oli erinomaista ja hymyt sen mukaiset. Reissu kesti yli 7 tuntia (normi 5,5 tuntia). Topptur oli taas oikeassa reittivalinnasta. Illalla pyöräytettiin grilli tulille ja porsaan filettä ritilälle. Potut ja muut höytyvät tiristettiin sitten muurikalla. Illallisen jälkeen sukeutui valokuvauksesta vilkas depatti. Konsensus saavutettiin ja Lassen jiiri saatiin 45°:seen.

...kelluttelua siellä jossakin...

23.3.2009

Gratangen Lavangen, Nonsfjellet 1139 m.

Lapphaugenista lähdettiin auringon noustua. Pekoni ja muna-aamiaisen jälkeen suunnattiin Foldvik bryggen suuntaan. Alku pähkäilyjen jälkeen sukset suunnattiin metsärajaa ja kohti korkeampia päämääriä. Huippu jäi saavuttamatta lumilippojen ja epäselvän tilanteen takia. Samppa ja Pasi kääntyivät suosiolla kohti alamäkeä.

Aluksi humputeltiin syvää ja jyrkkää, sitten syvää ja hieman loivempaa. Lopuksi mentiin taas metsään. Metsässä mylkkääminen on uskomattoman hauskaa. Kylille saavuttiin huipun ollessa jo sinkissä. Eväsleivät maistuivat ja Ranskalaisten sotilaiden muistomerkillä lyhyt, mutta harras hetki. Pulistelun jälkeen käännettiin kokat kohti Narvikin kodikasta leirintäaluetta.

Parhaillaan padassa porisee pastakastike. Mökki on hieman kälyinen, mutta toimii.

...tiputtelua Linkenillä...

24.3.2009

Narvik, Linken 1007 m.

Aamu valkeni hieman pilvisenä, mutta pakkasta ei juuri ollut. Tai ainakaan se ei tuntunut. Pasi, Pasu, Samppa ja Jaana suuntasivat jääputoukselle teluamaan. Lasse, Joke ja allekirjoittanut suuntasivat kohti Narvikin keskustaa ja paikallista alamäkikeskusta.

Kaupunki oli nopeasti kartoitettu ja tavattiinhan Marjakin. Oli pääsyt hieman huonoon kuntoon sitten viime näkemän. Myöhemmin päivällä retkue suuntasi suksensa kohti Linkeniä. Kuvaussessio olikin sitten täydessä tohinassa ja muutama droppikin tuli kuvattua. Korkein jäi kuvaamatta siitä syystä, että Joke taisi laskea sen vahingossa.

...hissioffaria Linkenin kupeessa...

Kauppahallista ostetut katkaravut ja lohet sun muut hörtymät päätyivät muurikkapannulle. Paella maistui ja puput jaettiin kuvakavalkaadia katsellessa. Päivän pupu meni ”haalari” Pasille ja edellisen päivän pupu allekirjoittaneelle.

...norskipätkän poikaa humputeltiin...

25.3.2009

Ballangen, Simlefjellet 1342 m.

Normiaamiainen on nautittu ja raudat ja hakut pakattu. Suunta kohti Simlefjelletiä Ballangenin kunnassa. Autolla päästiin aika korkealle. Skinit suksiin ja kohti huippua. Neljän tunnin könyämisen jälkeen päästiin perille. Ilmava paikka tosiaankin, melkein liiankin ilmava lippa. Aurinko paistoi ja tuuli oli nollassa. Alas tultiin sitten parasta settiä. Seinä nimettiin ”Norskipätkän pojaksi”. Kaato oli parasta kuten lumikin. Mahtavia kuvia ja messeviä fiiliksiä. Mökillä poron käristys paistuu parhaillaan.

...Simlefjellet:ssä riitti naatiskeltavoo...

...norskipätkän poika=hupihiihtoa...

26.3.2009

Narvik

Aurinkoinen aamu. Pähkäilyä => kaupunki, tuntsa, kauppa, kaupunki, Riksu, Töttan, Kiiruna, Abisko, Ruotsin klassikko, thaihieronta, fiilinki, lumivyöry, Reuter, säätietoa, olishan se hyvä, kiipeilyseinä, sauna, Storfjellet kuumottaa, vaativaa settiä, tarvitaanko köysiä, tosi jyrkkää, Grönlannin eskimot, alkoholisoituminen. Päädyttiin kuitenkin mihin päädyttiin, flow on päällä.

...viimeinen steppi ennen Storfjelletin töttermannia...

27.3.2009

Narvik, Storfjellet 1633m., Nihkečohkka 1267 m.

Herätys klo 5.00, startti 6.00, tunti kohti lähtöpaikkaa. Klo 6.55 romppeet niskassa kohti Storfjelletiä. Sininen taivas ja kirpakka aamupakkanen saattoivat Jaanan, Sampan, Pasin, Pasun ja D.S:n matkaan. Jäätikön ylitys hieman jännitti, köysistö ja hakut sekä jääraudat piti laittain osittain vyölle ja osittain reppuun. Eteneminen oli kuitenkin varmaa ja huikeat maisemat häivyttivät pahemmat pelot pois mielestä. Huippu saavutettiin täysin tyvenessä auringonpaisteessa klo 16.00 tienoissa, siis 9 tunnin päkistämisen jälkeen. Avarat maisemat virkistivät mielen ja huipulla olleeseen vieraskirjaan kuittautuivat Jaanan, Sampan, Pasun ja Pasin sekä D.S:n nimet. Paluu lasku sitten aloitettiin pakkasessa ja jämäkämmässä lumessa. Upeitten puutereiden jälkeen ilta oli pitkällä, autolle saavuttiin klo 19.00.

...huipun venytys käynnissä....

After oluet maistuivat todella. Lasse ja Joke skinnasivat Nihkečohkkalle. Lumi oli sielläkin hieman jo pinnasta korputtunut, mutta toki laskettavaa. Pojat näkivät reissun ensimmäiset porot. Lassen saappaille saattoi olla käyttöä. Hymyt oli kaikilla leveät tuoppien ja limujen kera. Illalla nuudelit kypsyivät padassa ja porsaan ulkofile grillissä. Puolen yön aikaan nukkumatti kutsui jo koko telkkuuporukkaa.

...Abiskon rinneoffarillakin pölisi...

28.3.2009

Narvik-Abisko-Kiiruna, Rombakstøtta 1230 m., Slåttatjåkka 1186m.

Ensimmäinen herääminen ennen kuutta, toinen seitsemältä ja kolmas aamiaiseen johtanut heti kahdeksan jälkeen. Tänään mökki tyhjäksi ja kohti uusia seikkailuja. Vahvin vaihtoehto on ilmeisesti Abisko ja illaksi Kiirunaan.

Abiskon homobaari ei ollut houkutteleva ja niinpä Jaana, Pasu, Joke ja D.S. kävivät tuikkaamassa Abiskon rinneoffarin kauniissa auringon laskussa. Turattiin muutamia laskukuvia ja samalla ihailtiin Lapin porttia ja muita ympärillä olevia tunturin huippuja. Helikopterit pörräsivät ympärillä täydessä rallissa. Heliski vaihtoehto tuli selvitettyä, mutta päivä oli jo täyteen buukattu. Varaus halua taisi myös hillitä tiputtelun tuntihinta, 4000 SEK, per lurjus. Tunnin aikana olisi ollut mahdollista luikutella 4-5 huippua. No sitten joskus...

..."kepinkiertoa" Norjalaisittain...

Samaan aikaan toisaalla Pasi ja Samppa suuntasivat vuoristovarustuksella kohti Rombakstøttaa. Pojat temusivat tarmokkaasti kohti huippua yli lumisten, kapeitten harjanteiden. Lopussa kohti huippua oli edessä vielä kaksi steppiä. Nekin tuli selvitettyä ja huippu saavutettiin noin kello 17.00. Ilta-aurinko saattoi kipuajat kohti laaksoa ja autolla retkikunta oli 20 korvissa. Pimeys oli jo laskeutunut ja ajomatka kohti kiirunaa oli lähtöä vaille valmista. Tämä on sepitetty tositarina ryyditettynä kirjoittajan omilla ajatuksilla.

Tiedustelijat olivat saapuneet kiirunaan ja etsivät majapaikkaa. Molemmat retkeilymajat, samoin kuin huoneistohotelli olivat täyteen buukattuja. Kortteliajelun jälkeen majoitus löytyi E10 -hotellista. Ennen pään painamista tyynyyn retkikunta teki vielä pizzan valloituksen Scandic-hotellin pihvipaikassa. Mozzarella-juustolla ja prosciuttolla täytetty pizza solahti alas oluen kera. Pöytäkeskusteluun livahti yhä useammin "persejontka" -sana, jonka olemusta ja vivahde-eroja pohdittiin syvällisesti. Eri adjektiiveilla sanan syvin olemus alkoi hahmottua ja samalla päätettiin laatia uutta sanastoa kuvamaan tämän kertaisen Norjan negatiivisten (huom. positiivinen merkitys) huippujen ja töttien valloitusta.

...ilmavia kahviloita, kaiteilla...

...ja ilman kaiteita...

Samppa ja Pasikin saapuivat Kiirunaan 22.45. Höyryävät pizzat oli katettu valmiiksi ja ne tuntuivat tippuvan telkkuajien vatsaan helposti. Sitten saunaan ja tipottelemaan viimeisiä olusia ja viinin jämiä. Lyhyt kuvasessio taulutelevisiosta tuuditti porukan unten maille noin kolmen aikaan.

...suuntana uusi töttermanni...

29.3.2009

Kiiruna-Kuopio

Herätys vaille kuusi talviaikaa, siis seitsemän kesäaikaa Ruotsissa ja kahdeksan Finlandian aikaa. Putskua tiputtelee houkuttelevasti, mutta retkikunta suuntaa aamiaiselle ja kohti Vittangia ja Överkalixia. Noin 800 km odottaa veturia, ja onhan se aika murikka, kun jaksaa vetää vaunua ja parin kilometrin autoletkaa perässään. Vitsi, vitsi, ehe, ehe.

D.S.

...tästä eteenpäin alamäkeä ja sekös naarattaa...

...uusi "halki-poikki-pinoon" -skininormi todettiin toimivaksi...

Sanastoa

Imevä persejontka = Houkuttaa kokematonta, mutta saattaa yllättää ikävästi kokeneenkin laskijan
Viettelevä persejontka = ”Pahat mielessä”, johtaa tahtomatta väärään
Töttermanni = Vuoren huippu
Lipponen = Viheliäinen vuoren huipulla vaaniva lumilippa, joka houkuttaa kurkistamaan liian pitkälle
Hulauttaa ränniin = Vauhdikas kurulasku
Höntsääminen = Turaaminen
Räköttäminen = Auringon paiste pilvettömältä taivaalta, ei liity katkarapujen perkaamiseen
Haalarihemmo = Ladun avaaja
Tiputella = Yleinen laskutermi offarilla, ei tarkoita alkoholijuomien nauttimista
Topitus = Vuoren huipun saavuttaminen

Paluu

Tarinat ja kokemukset muuttuvat legendoiksi vain kerrottuina...

Tarinoita on monia ja kokemuksia sitäkin enemmän. Miksipä et jakaisi omia muistojasi? Kirjoita tarinasi ja lähetä sähköpostilla info(miu)wildlifetelemark.fi niin tallennetaan ne.