Telemark syntyi takamaastoissa

Vasta skinnatessaan tunturin laelle voi telemarkkaaja aistia harrastuksensa todellisen luonteen. Liikkuminen takamaastoissa ja itse suoritettujen nousujen jälkeiset laskut ovat telemarkin ominta aluetta. Parhaat kokemukset odottavat vaikeimmin saavutettavissa paikoissa, joihin pääseminen vaatii fyysisen ponnistelun lisäksi usein myös henkistä kanttia. Takamaastoissa liikkuessa olosuhteiden merkitys kasvaa.

...vuorten ja tunturien kauneus on itse koettava...

Offareihin liittyviä vaaroja järkevä telemarkkaaja vähentää tietämyksen, osaamisen ja asian mukaisten offarivarusteiden avulla. Vaikka telemark -välineet ovat kuin kotonaan koskemattomilla lumikentillä vaatii offareista nauttiminen hiihtäjältä uudenlaisia ominaisuuksia.

Takamaastoihin ei ole viisasta mennä yksin, joten omien rajojen tuntemisen lisäksi on pystyttävä toimimaan ryhmässä. Vaikkakin päätökset tekee jokainen yksin. Jokaisen tulisi siis tietää vähintään perusteet lumiturvallisuudesta ja kuinka vyöryyn joutuneen pelastamisoperaatio etenee.

...tunne lumessa kellumisesta viehättää...

Laskutekniikkaan offareiden vaihtelevat olosuhteet tuovat oman haasteensa. Suksen käyttäytyminen on aivan toista syvässälumessa kuin kovasssa korpussa tai tuulen muovaamassa "aallokossa". Avaimet todelliseen nautintoon ovat rohkeus ja rytmi. Ilman näitä jää tunne lumessa "kellumisesta" saavuttamatta. Varsinkin syvässälumessa laskettaessa on uskallettava laskea, sillä lumen vastus vaikeuttaa liian varovaisen laskijan menoa.