Luonnollisin tapa liikkua suksilla

Tekniikkana telemark on vanhin ja näin ollen perusta muille laskutavoille. Norjalaisen huimapäiden aikoinaan kehittämä laji mullisti hiihtämisen ja sen aikaiset kilpailut. Telemark käännöksessä etujalka johtaa ja tasapainoinen perusasento luovat tehokkaan ja näyttävän käännöksen. Alla käsitellään telemark käännöksen perusteita.

...tasapainoinen asento on kaiken perusta...

Vapaa kantapää mahdollistaa laskeutumisen tasapainoiseen, joustavaan asentoon, jossa paino jakautuu molemmille jaloille. Takajalan paino on päkiällä ja polvi suunnilleen lantion alapuolella. Etujalka joustaa nilkasta ja polvesta siten, että kantapää on kiinni suksessa. Jalkojen väliin jää monon mitta

...sauvat rytmittävät telemarkkaajan menoa ...

Käännökseen lähdetään pudottautumalla telemarkasentoon. Käännöksen ulkojalka "astutaan" eteen aivan kuin teet normaalissa kävelyssä. Näin synty nykyaikaisten suksien vaatima "agressiivinen" laskuasento. Tasapainoisessa asennossa paino jakautuu molemmille jaloille. Painotusta pitää kuitenkin osata säädellä rinne- ja lumiolosuhteiden mukaan. Kun samalla sukset viedään sisäkaarteen puoleiselle kantilleen, käännös tapahtuu kuin itsestään.

Näillä opeilla pääset liikkeelle rinteessä. Mikäli mielit rinteiden ulkopuolelle on sinun osattava huomioida vaihtuvat olosuhteet ja muokattava laskutekniikkaa niiden mukaan.